Националната филателна изложба “Добрич Филекс 2023” бе открита в Регионалната библиотека “Дора Габе”

Националната филателна изложба “Добрич Филекс 2023” бе открита във фоайето на Регионална библиотека “Дора Габе” (РБ). 

Експозицията включва над 80 табла с марки, картички, пощенски пликове и банкноти. Тя бе открита от инж. Светослав Гочев, ръководител на Областна пощенска станция – Добрич. Гости на откриването бяха изпълняващият длъжността областен управител Живко Желязков, началникът на Регионалното управление по образованието – Добрич Светлана Василева и ученици от Средно училище „Св. Климент Охридски“. Инженер Гочев подари на Живко Желязков значка, на която е изобразена първата българска марка.

Гочев отбеляза, че в рамките на събитието, за първи път в Добрич, ще бъдат валидирани три марки за ден и общо четири за два последователни дни.

Първо бяха валидирани две нови марки в блок „Български будители“ – на католическите епископи от XVII век Петър Богдан и Филип Станиславов. Те са в тираж от по 8000 броя, с цена на пощенската услуга 0,75 лв. и 1,25 лв. Днес ще бъде валидирана и марка с лика на Димитър Талев, а в събота – на черен лешояд, който е птица от Червената книга на България.

В програмата са включени и открити уроци с учениците от добричките училища „Христо Ботев“, „Димитър Талев“ и „Св. Климент Охридски“.

Във фоайето на РБ „Дора Габе“ от 17:30 часа ще бъдат представени и книгите „Апостола: трагедия в пет действие“ и “Георги Раковски – новооткрит ръкопис от 1956 г.“ .

Организатори на изложбата са Съюзът на българските филателисти и „Български пощи“ ЕАД, съвместно с филателно дружество „Добруджа“, БАН, Регионална библиотека „Дора Габе“ и НЧ „Йордан Йовков – 1870“. 

Експозицията може да бъде разгледана до 26 октомври. 

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *