Музеят „Белведере“ показва модулна серия творби на Михаил Михайлов

Австрийският музей „Белведере“ показва до средата на април модулната серия творби Dust to Dust /Прах при прахта/ на родения в България и живеещ във Виена художник Михаил Михайлов, която е била изложена в българския павилион на Биеналето във Венеция през 2022 г. Това са случайни, пренебрегнати следи от времето. Прах, косми, отпечатъци и петна поставят въпроси за стойността и съществуването на вещите.

Както каза генералната директорка на „Белведере“ Стела Ролиг, Михайлов има за цел да предложи на публиката преживяване, което може да предизвика единствено изкуството. Изложената в зала „Карлоне“  серия удивлява и забавлява, смята Ролиг. Дали с инсталация или лист хартия, творбите на Михайлов улавят възприятието, за да раздвижат съзнанието, коментира Ролиг.

На пръв поглед “Dust to Dust” изглежда като минималистична инсталация в бароковата атмосфера на зала “Карлоне”. Повърхността на доминиращата в пространството експозиция разкрива своята поезия едва при по-внимателно вглеждане. 

За серията от 18 творби Михаил Михайлов старателно рисува пренебрегваните и незначителни следи на времето. Цял един микрокосмос, който в своята простота засяга въпросите за стойността, преходността и съществуването на нещата. За удивително реално изглеждащите рисунки Михайлов използва техниката trompe l’оеil. Една традиция, която е използвана векове по-рано във фреските на тавана на зала „Карлоне“, изобразяващи “Триумфът на Аврора” – победата на светлината над мрака, разказва Стела Ролиг.

Михайлов коментира: „ Докато науката изследва състава на материята, аз се опитвам да разбера значението на материята чрез средствата на изкуството“.

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *