Тарик Кисуансон спечели наградата “Марсел Дюшан”

Тарик Кисуансон, шведски творец от палестински произход, спечели наградата “Марсел Дюшан”, съобщи АФП.

Наградата се присъжда от Асоциацията за разпространение на френско изкуство в чужбина и Центъра “Помпиду” от 2000 г. на съвременен творец. Тя представлява трамплин и може да бъде дадена във всички пластични и визуални области (инсталация, видео, живопис, фотография, скулптура и т.н.), като насърчава нови художествени форми. Паричната й равностойност е 35 000 евро. 

Тарик Кисуансон е роден през 1986 г. в Халмстад, Швеция, работи и живее между Париж и Аман, Йордания. Той произхожда от палестинско семейство, което е трябвало да напусне страната си и да замине за Северна Африка, а след това за Йордания, преди да пристигне в Швеция в началото на 80-те години.

Работата му обхваща скулптура, писане, рисуване, пърформанс, филми и звукови творби, които изследват теми, свързани с паметта и наследството, временността и принадлежността, но и в по-широк план с трансформацията и метаморфозата. Той казва, че творчеството му произтича от “собственото му състояние на имигрант второ поколение, оформено от последствията на изгнанието и преселването”.

В новата си инсталация за наградата “Марсел Дюшан” Тарик Кисуансон се връща към творбите си, озаглавени “Гнездо” – монументални скулптури, наподобяващи пашкули, алюзия за състоянията на трансформация в природата (какавидите, яйцата или семената), с които “изследва формите и състоянията, произтичащи от преживяванията, свързани с война, травми или преселване”.

Тарик Кисуансон завършва Националното висше училище за изящни изкуства в Париж и Университета по изкуствата в Лондон. Излагал е в Южна Корея и Ню Йорк, както и на Биеналето в Лион. През 2023 г. се откриват три негови самостоятелни изложби – в Мексико, Стокхолм и Залцбург. 

Както всяка година след 2016 г., четиримата избрани художници – лауреатът и още  тримата от краткия списък – французойката Бертий Бак, французойката от марокански произход Бушра Халили и алжирецът Масиниса Селмани, ще изложат творбите си за три месеца в Центъра “Помпиду”, в Париж.

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *