През почти 70-годишната си кариера Майкъл Кейн се е снимал в повече от 160 филма

Актьорът Майкъл Кейн, който обяви, че се оттегля, ще бъде запомнен с двете си награди “Оскар” – за “Хана и нейните сестри” (1986) и “Правилата на дома” (1999), но той има още четири номинации. Докато наградите му са за актьор в поддържаща роля, номинациите са за най-добър актьор – за “Алфи” (1966), “Копой” (1972), “Да образоваш Рита” (1983), “Тихият американец” (2002). Освен него само Джак Никълсън има номинация за награда “Оскар” през всяко десетилетие от 60-те години на миналия век до първото на сегашния включително.

Освен наградите “Оскар” Майкъл Кейн печели една награда БАФТА при три номинации – за “Да образоваш Рита”, и една награда на американската Гилдията на екранните актьори.

Майкъл Кейн се е снимал в седем филма класирани сред 100-те най добри от Британския филмов институт. Това са “Зулу” (1964), “Досието “Ипкрес” (1965), “Италианска афера” (1969), “Хванете Картър” (1971), “Да образоваш Рита” (1983) и “Мона Лиза” (1986). 

Истинското име на актьора е Морис Джоузеф Микълуайт младши. Роден е на 14 март 1933 г. в Лондон. Характерният му акцент е кокни – присъщ на хората от работническата класа в Източен Лондон. Псевдонима си взима от филма “Бунтът на Кейн”. На театрална сцена започва да играе през 1953 г., а в киното влиза през 1956 г. Успехът идва със “Зулу” през 1964 г., а международна известност му носи “Досието “Ипкрес” следващата година. Това е първият от петте филма, в които Кейн се превъплъщава в британския шпионин Хари Палмър. Истинският му пробив е в главната роля на “Алфи” (1966), за която получава номинация за “Оскар” за най-добър актьор. Другите му успешни филми от 60-те години включват “Погребение в Берлин” (1966), “Гамбит” (1966), “Грешната кутия” (1966), “Италианска афера” (1969). 

Кейн е известен и с ролята на Алфред Пениуърт в трилогията за Батман на Кристофър Нолан. Той си партнира с Нолан в няколко от другите му филми, включително “Престиж” (2006), “Генезис” (2010) и “Интерстелар” (2014). 

Кейн се утвърждава като гъвкав актьор, чиито качества са подходящи за различни роли. Превъплъщава се в цинични тайни агенти, общителни плейбои, сурови авантюристи, изискани джентълмени, скромни учители, убийци психопати. Независимо от ролята, запазва приветливост и особено му се удава леката комедия и финия хумор. 

Най-новият филм на Майкъл Кейн е “The Great Escaper”, за участието си в който получава отлични отзиви. На премиерата се появява с бастун. Режисьорът Оливър Паркър казва, че по време на снимките са се старали да го щадят. Майкъл Кейн се оттегля се като актьор, спечелил няколко поколения фенове, който ще бъде запомнен като един от великите. 

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *