Добрич отбелязва 135 години от рождението на Дора Габе с поетически пленер

Поетически пленер, посветен на 135 години от рождението на Дора Габе, се провежда за първи път в Добрич като част от програмата на Община Добрич за отбелязване на годишнината,  съобщи на пресконференция заместник-кметът д-р Емилия Баева.

За нас е чест да присъстваме в Добрич по такъв прекрасен повод, каза модераторът на пленера Петър Чухов. Той отбеляза, че поетическият пленер не е нова форма, а е позната още от средновековна Япония. Такива събития са много вдъхновяващи за поетите, защото те участват в процеса заедно, обясни Петър Чухов.

В пленера участват шестима поети. Гости на Добрич са Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петър Чухов и Иван Христов, а градът е представен от Петранка Божкова и Сашо Серафимов.

Програмата на пленера включва посещение на места, които са свързани с живота и творчеството на Дора Габе. Поетите вече посетиха Регионална библиотека “Дора Габе”, където има специална експозиция с вещи и книги от жилището на поетесата.  Разгледаха и постоянната експозиция за Дора Габе в Дом-паметник “Йордан Йовков”. Посетиха също и Регионален исторически музей – Добрич, както и  Художествена галерия – Добрич. На участниците в пленера им предстои да разгледат и църквата “Св. Георги”, в която Дора Габе и Боян Пенев са сключили брак, както и родното село на поетесата Дъбовик, където също има подредена постоянна експозиция с вещи от дома на Дора Габе. Част от обиколката на пленера включва и посещение на Културен център “Двореца” в Балчик.  

В първото литературно четене със свои произведения запознаха публиката Петранка Божкова, Петър Чухов и Иван Христов, като последните двама, освен стихове, представиха и своите музикални етнокомпозиции.

Днес е втората вечер, в която литературно четене ще направят Мирела Иванова, Силвия Чолева и Сашо Серафимов. То ще се проведе във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе“.

Кулминацията на поетическия пленер ще бъде поставена в Дом-паметник “Йордан Йовков” в четвъртък, когато авторите ще направят пърформанс със четене на творбите, създадени по време на поетическия пленер и вдъхновени от местата, свързани с Дора Габе. Входът за зрителите е свободен.

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *