Видин чества духовния празник на града Димитровден с богата програма

За Димитровден – духовен празник на Видин, Общината е подготвила наситена с разнообразни събития програма, каза за БТА главният експерт „Култура и изкуство“ Силвана Сюлейман.

Изявите започват днес с откриването на изложбата „Тъга по изгубената модерност“ в Художествена галерия „Никола Петров“. От петък до неделя на площада пред драматичния театър ще се проведе „На есенен базар сме“, организиран от платформата за събития и креативни решения „Sтетика“. Видинчани и гостите на града ще могат да разгледат и пазаруват занаятчийски продукти, ръчно изработени сувенири и бижута, керамика, домашно произведени сладка, консервирани храни. По време на базара младата актриса Десислава Цветкова ще прави кастинг за попълване на детската си театрална школа. За нейната работилница е необходимо предварително записване на малчуганите, защото в неделя преди обед импровизираната “трупа” на Деси ще Ви изнесе мини представление. Традиционното Димитровденско математическо състезание ще се проведе в събота – 21 октомври, в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I”. В понеделник – 23 октомври, Културният център „Жул Паскин“ ще отвори врати за Поетиен пленер с участието на Бойко Ламбовски, Калин Терзийски, Лъчезар Лозанов, Катерина Ненчева и Лилия Джонова. Вечерта на същия ден Симфониета-Видин ще предложи на своята публика концерт „Куатро пиано“, допълни Сюлейман.

На 24 октомври програмата продължава с традиционното ученическо състезание „Аз познавам Видин“, следобед ще бъде представен спектакълът „Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца“, а вечерта авторът Васил Попов ще направи премиера на книгите си „Вълчи разкази”, „Мамник” и „Пермафрост”. И двете събития са в залата за изяви на Регионалната библиотека “Михалаки Георгиев”. Представлението на самодеен театър „Будиловци“ от с. Раковица „Комедия под бесилката“ видинчани и гостите на града ще могат да гледат в Общински драматичен театър “Владимир Трандафилов”.

На площад „Бдинци“ на 25 октомври се откриват Базар на вкусните изкушения и изложение на професионални гимназии и Средно училище (СУ) „Петко Рачов Славейков“ в Европейската седмица на професионалните умения. Награждаването на участниците в Димитровденското математическо състезание ще се състои в актова зала на СУ „Цар Симеон Велики“. Народно читалище „Цвят“ представя традиционния поетичен салон. Вечерта зрителите ще се насладят на представлението на видинския драматичен театър „Торба с хитрости“ от Панчо Панчев по приказки за Хитър Петър.

Празничният 26 октомври – Димитровден, ще започне с архиерейска света литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, литийно шествие до площад „Бдинци“, празнична церемония, награждаване на победителите в конкурса за есе „Какво бих направил за моя Видин“ и поздрав от Народно читалище „Светъл ден-2009“. Децата ще се забавляват в арт работилница „Видин – любим мой роден град!” и ще се насладят на уличния спектакъл-клоунада по текстове на Карло Гоци и Жак Превер „Портокалите или любовта към…“. Празничният ден ще завърши с концерт на Градския духов оркестър и приятели на централния площад „Бдинци“. 

В седмицата преди Димитровден Видинска митрополия организира прожекция на филм за св. Йоан Руски „Воин и първенец в търпението”, последвана от кратка беседа за чудесата на светеца на 20 октомври. Беседата на тема “Човекът като икона Божия в съвременния свят” с гост лектор протойерей Сава Кокудев, преподавател в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ще се проведе на 23 октомври в залата драматичния театър. Празничен концерт с църковни песнопения в изпълнение на хор за едногласна църковна музика “Св. Наум Охридски” – София, църковен хор при катедрален храм “Св. Димитър Солунски” и църковен хор при митрополитския храм “Св. Николай Чудотворец“ ще се състои на 24 октомври в зала „Филхармония“.

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *