Британският музей ще дигитализира цялата си колекция след кражба

Британският музей заяви, че планира да дигитализира цялата си колекция, посочвайки необходимостта да се осигури публичен достъп до огромния му каталог, след като през август стана ясно, че 2000 експоната са били откраднати или са изчезнали, предаде Ройтерс.

Музеят, който е един от най-посещаваните в света, се справя с последствията от кражбите, показали вътрешни слабости и довели до оставка на ръководителя му.

“Предприехме стъпки за подобряване на сигурността и сега сме уверени, че подобна кражба не може да се повтори”, заяви в разпространено изявление Марк Джоунс, временен директор на Британския музей.

“Но ние не можем и не трябва да приемаме, че сигурността на колекцията, в по-широк смисъл, може да бъде постигната просто чрез заключване”, заяви още той. 

Съобщението беше направено, докато председателят на Попечителския съвет на музея Джордж Озбърн, който е и бивш министър на финансите, беше разпитан от парламентарната Комисия по култура, медии и спорт за това как са били осъществени кражбите и какви стъпки са предприети, за да не се случи подобно нещо отново. 

Музеят уволни служител заради инцидента, който се разследва и от лондонската полиция.

Предложеният проект за цифровизация ще отнеме пет години, като бъдат качени или актуализирани 2,4 милиона документа. Колекцията на Британския музей съдържа най-малко 8 милиона експоната, показва информацията, публикувана на уебсайта на музея.

Източник: БТА


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *